Vælg Emne bordtennis opkast-braek-koden

Opkast – bræk koden

icons/agegroup.png
2.-5. klasse
icons/time.png
10 min.
icons/place.png
Inde
icons/teknik.png
teknik
icons/equipment.png

Udstyr

  • Bordtennisbat pr. elev
  • Bordtennisbolde (min. en pr. elev)
  • 1-4 bordtennisborde
icons/goals.png

Formål

Formålet med denne øvelse er, at eleven lærer at kaste bolden lige op og kaste bolden op i en forudbestemt højde. Fortræning til serv.

  • I skal hver især stå ved bordtennisbordet med hånden inde over bordet.
  • Hold en bold i en halvlukket hånd (ikke i spillehånden).
  • Kast bolden 20 – 30 cm lige op i luften. Træk kastehånden tilbage og væk fra boldens bane, inden bolden er på vej ned. Lad bolden studse én gang på bordet, lad bolden springe op og lad den falde ned igen, men grib den på dens vej ned.
  • Start forfra.

                               

Se video af boldopkastet.

Variation

  1. I kaster skiftevis en lav bold og en høj bold op, osv. Fx 20 cm, 50 cm, 20 cm, osv.
  2. I er to om en bold. Her skal I gribe bolden og derefter kaste bolden op og fjerne hånden, hvorefter makkeren griber bolden på ny, osv. Variér eventuelt højden.

Refleksion

  1. Hvordan oplevede du/I, at kunne kaste bolden op?

Introduktion til boldopkast (til læreren)

Bordtennisspillere kaster bolden op i luften til serv fra en hel flad hånd. Det kan være svært for eleverne, fordi bolden kan trille af håndfladen på vej i opkastet. Derfor arbejder vi i dette materiale med en halvlukket hånd, hvor bolden kan ligge mere stabilt, imens den bliver kastet op. Vær opmærksom på, at eleverne ikke lukker hånden helt for at åbne den, lige inden bolden slippes. Hvis de lukker og åbner hånden, bliver det sværere at koordinere, hvornår de skal åbne hånden i forhold til håndens vej op. Desuden kommer der hurtigt fugt på bolden, som så klæber sig til hånden.

Det ses også, at nogen, der vil slå til bolden, vil holde bolden med fingrene – i et pincetgreb, som man ser i badminton med fjerbolden. Dette greb er også uhensigtsmæssigt, for når man slipper bordtennisbolden, så ryger den hurtigere ned end fjerbolden, og da bathåndtaget er kort, kan man ikke nå at slå til bolden, inden den rammer gulvet.

Selv hvis man forsøger at kaste bolden op fra denne fatning (pincetgreb), er det svært at koordinere for eleven både at føre bolden op og nå at slippe den i toppunktet. Desuden vil fugtige fingre kunne sende bolden ud på uberegnelig vej. Så: Undlad at bruge pincetgreb.

Derfor bruger vi i Skole OL den halvlukkede hånd til boldopkast.